Komu pomáháme

Projekt Otevřená náruč pomáhá dětem v pěti dětských domovech – Nymburk, Holice, Býchory, Mladá Boleslav a Potštejn – udržovat kontakt s jejich biologickými rodinami.

Pro děti v ústavní péči je důležité znát své kořeny. Pochopit svou historii jim pomáhá lépe porozumět sami sobě a najít si své místo ve světě.

Pořádáme společná setkání se zaměstnanci dětských domovů, kde si předáváme zkušenosti v práci s rodinami dětí. Organizujeme příležitosti, pokud to je možně, aby se dětí mohly potkávat se s blízkými i v širší rodině, např. s babičkami, tetami, strejdy atd. Odborníci mapují rodinné vztahy, vytvářejí bezpečné prostředí, zprostředkovávají telefonické hovory a korespondenci s rodiči, kteří jsou ve výkonu trestu, nebo se sourozenci v jiných zařízeních. Domlouvají pobyty dětí doma – o letošních Velikonocích se tak pro 39 dětí podařilo zajistit svátky v rodinném kruhu. Celkem se letos zapojí více než 80 dětí.

„Ve spolupráci s kapelou ECHO se povedlo zrealizovat koncert na zahradě dětského domova a připravit pěkné společné zážitky dětem a jejich blízkým. Nejvíce se asi těšila naše slečna Adélka. Té se splnilo velké přání – potkat se se svými sestrami, které vyrůstají u pěstounů. Oporu jí v tento den nedělaly jenom tety z dětského domova, ale i její teta hostitelka. Setkání se neobešlo bez slz, Adélce ale přineslo velkou radost a naplnění. Její reakce nám potvrdila, že akce na podporu kontaktu s biologickou rodinou mají smysl.“

Iveta Hanzlíková, Dětský domov Holice